Hidrosalping

Why worry

Setelah HSG, sekarang kita tinggal nunggu jadwal untuk kontrol ke dr. Ivan. Baru dapet sekitar akhir Februari. Yah dari awal memang udah paham kok risikonya memilih dr. Ivan, jadi ya sabar aja nunggunya. Pas dateng untuk konsul, berdasarkan hasil HSG terlihat ada pembengkakan di saluran telur (tuba fallopi) yang sebelah kiri, atau istilah kerennya Hidrosalping.

Kalo kata Wikipedia Hidrosalping itu adalah: distally blocked fallopian tube filled with serous or clear fluid. The blocked tube may become substantially distended giving the tube a characteristic sausage-like or retort-like shape. The condition is often bilateral and the affected tubes may reach several centimeters in diameter. The blocked tubes cause infertility.

Penyebabnya bisa beragam, nah kalau gw most likely sih karena endometriosis kampret. Langsung deh sama dr. Ivan kita disarankan untuk laparoskopi (LO). Detail tentang LO menyusul di postingan berikut ya. Sekarang mau bahas tentang hidrosalping berdasarkan hasil googling2.

Kalau menurut Dr.G di blognya, hidrosalping itu:

So first of all we need to define “hydrosalpinx.” This term literally means a water/fluid filled tube as “hydro” is latin for water and “saplinx” means tube. …

The fluid within a hydrosalpinx contains inflammatorty proteins that apparently decrease implantation rates both in spontaneous conceptions (if the other tube is normal) or in IVF when embryos are transferred into the uterus. So most REs recommend that patients undergo a surgery to prevent the fluid from backing up into the uterus. This procedure may be removal of the tube or performing a tubal ligation to simply divide/block the tube.

Dr. G juga bilang begini:

An untreated hydrosalpinx may increase the chance that a woman will experience a spontaneous abortion or miscarriage. For all these reasons, treating a hydrosalpinx should both increase the IVF pregnancy rate and decrease the chances for an early pregnancy loss. A patient with a single normal fallopian tube and a hydrosalpinx will also have a higher chance of achieving a spontaneous pregnancy after removal or ligation of the damaged tube.

Kayaknya cukup rumit juga ya. Mudah-mudahan hasil LOnya bagus dan hidrosalpinx nya bisa teratasi deh. But I have no worries, why should I? I have u, I couldn’t ask for more…. ^o^

Wish me luck,

Me

Advertisements